Rödbetssäsongen är i full gång och det finns fullt av rödbetor i grönsaksdiskarna. Rödbetor är en rotfrukt som passar ypperligt för tryckkokning eftersom tillagningstiden i vanlig kastrull är över en timme. I tryckkokaren blir de klara på 30-35 minuter.

Rödbetor tillagade i tryckkokare
Tillagning
- Skölj rödbetorna med vatten
- Lägg ned dem i tryckkokaren
- Häll i vatten så att det helt täcker rödbetorna.
- Koka upp på högsta tryck, om rödbetorna är små koka dem i 30 minuter, annars 35 minuter.
- Låt trycket sjunka i tryckkokaren.
Näringsvärdde per 100 gram kokt rödbeta
Energi | 41 kcal |
Protein | 1,4 g, 13E% |
Kolhydrater | 8,8 g, 86E% |
Fett | >0,1 g, >1E% |
Mättade fettsyror | 0,01 g |
Fibrer | 2,4 g |
C-vitamin | 5,2 mg |
Folat | 89 mcg |
Järn | 0,48 mg |
Zink | 0,7 mg |
Kalcium | 25 mg |
Om rödbetor
Innehåller mycket folsyra och fibrer. Rödbetor är också ett bra val för miljön då det finns svenska rödbetor att tillgå året om.
Receptförslag
Rödbetor med fetaost, öka gärna på mängden fetaost till minst det dubbla!
Rödbetssoppa, den ryska specialiteten även kallad Borsjtj.
Trevlig tryckkokning
/Fredrik
Ale
Hej Fredrik!
Jag har precis upptäckt Tryckkokning.se -helt fantastiskt!! Jag har en tryckkokare (efter mammas rekommendation såklart) och skulle vilja använda den mer…Tack för mycket inspiration!!
Fredrik
Hej!
Kanske har du eller din mamma ett par recept att dela med er av? Tack för din kommentar!
/Fredrik