Rödkål är en klassiker på julbordet, faktum är att jag inte vet något annat tillfälle när detta serveras, kommentera gärna och berätta. Vanlig koktid är är 40-60 minuter, i tryckkokaren räcker 10 minuter.
Ingredienser
- 1 kg rödkål, motsvarar ett litet rödkålshuvud
- 1 rödlök
- 1 äpple av valfri sort
- 4 msk svartvinbärssaft
- 4 msk mörk sirap
- 4 msk rödvinsvinäger
- 1 tsk salt
- 1 krm malen kryddpeppar
- 5 kryddnejlikor
Tillagning
- Riv rödkålen, ett tips är att använda en osthyvel.
- Skär rödlöken i små strimlor.
- Skala och riv äpplet på ett rivjärn.
- Blanda ner samtliga ingredienser i tryckkokaren, sätt inte på locket.
- Rör om under uppkokningen, för att motverka att sirapen bränner fast.
- När innehållet är varmt, sätt på lcoket på tryckkokaren.
- Koka på högsta tryck i 10 minuter.
- Ställ åt sidan, låt svalna innan locket öppnas, detta bevarar aromerna bättre.
- Servera eller låt svalna och värm på vid ett senare tillfälle.
Om rödkål
Rödkål innehåller som annat kål mycket c-vitamin och fibrer samt en del folsyra och vitamin B6.
Näringsvärde per 100 gram rödkål:
Energi | 25 kcal | Energiprocent, E% |
Protein | 1,4 g | 23 E% |
Fett | 0,3 g | 10 E% |
Mättade fettsyror | 0,06 g | |
Kolhydrater | 4,2 g | 67 E% |
Fibrer | 1,9 g | |
B6 | 0,21 mg | |
C-vitamin | 57 mg | |
Folsyra | 21 mcg | |
Järn | 0,4 mg | |
Zink | 0,3 mg | |
Kalcium | 37 mg |
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Jenny
Rödkål kan med fördel serveras till wienersnitzel. (Även surkål).
En god omelett och en stor klick rödkål till. Mums…
Fredrik
Tack för tipset!
annicka
rödkål med kötbullar grädsås med bland pepparkorn och lingon sylt, med potatismos och en enklel fin karvad salad mix…isberg salad tomat lök en go ost litte salads dressing.
yummy 😉
Fredrik
Det låter riktigt gott, för mig har rödkål tyvärr endast blivit ett tillbehör till julbordet. Kanske dags att vidga sina vyer lite.
God fortsättning!
/Fredrik
Jan
Hade lite rödkål över efter julen. Vi brukar göra en god rödkålssallad till jul nämligen. Istället för att slänga det som blev över använde jag receptet ovan lätt modifierat. (Hade ingen svartvinbärssaft hemma så det fick bli blandsaft :-). ) Det blev den absolut godaste rödkål jag någonsin smakat. Och jag tycker om rödkål och äter det ofta. Tack för det tipset.
/Jan
Fredrik
Hej Jan!
Roligt att du gillade receptet och att blandsaft fungerade lika fint. Det ska jag testa nästa gång jag saknar svartvinbärssaft och ska göra exempelvis en köttgryta med sherry.
Blev supernöjd med detta recept förra året, men tycker det smakade lite för lite i år, kan det vara skillnad på rödkål och rödkål eller är det mina smaklökar som är ett år äldre?
Har du något recept du vill dela med dig av vore det mycket trevligt!
Lycka till med tryckkokandet.
/Fredrik
Fredrik
I år satte jag guldkant på rödkålen genom att tillsatta en skvätt Sherry!