Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Samuels kött

Samuels kött – ett recept perfekt för dig som vill hålla nere på kolhydraterna. Mycket kött, mycket grönsaker. Tack för receptet Samuel!

Samuels kött - serveringsförslag

Samuels kött – serveringsförslag

Ingredienser (4 portioner)

  • 2kg Kött (Fläskkarre)
  • 1 msk Svartpeppar
  • 5 st Lagerblad
  • 2 st Lökar
  • 2 msk Honung
  • 1 dl Sweat chilli
  • 1/2 – 1 dl Soya
  • 2 st Piri Piri (chilli)
Samuels kött - Ingredienser

Samuels kött – Ingredienser

Du behöver

  • Tryckkokare
  • Ugnsplåt med höga kanter.
  • 2 gafflar
  • 1 stor sked
  • 1 skål
  • 1 Köttkniv
  • 1 Skärbräda

Tillredning

  1. Dela upp köttet i bitar (stora som en knytnäve) och lägg ned dem i din tryckkokare. Jag brukar inte dela bitarna helt från varandra eftersom jag vill att marinden ska fastna mellan bitarna.
  2. Hacka löken och häll ned den i grytan tillsammans med lagerblad och svartpeppar.
  3. Fyll upp med vatten till maxmarkeringen. Hamnar köttet ovanför vattennivån kan man använda den perforerade tillsatsen som ingår till vissa tryckkokare, alternativt lägga en tallrik ovanpå köttet.
  4. Låt den koka upp på låg värme. Det brukar ta 40-60 minuter.
  5. Koka på högsta tryck i 10 till 20 minuter.
  6. Medans köttet kokar upp, påbörja marinaden:
    1. Ta 2 msk honung i en skål. Används inte flytande honung kan den med fördel värmas 10-15 sekunder i micron.
    2. Tillsätt Sweat chilli och soya.
    3. Hacka pirri pirri till små, små bitar och häll i dem.
  7. När köttet är klart, sätt ugnen på 180 grader.
  8. Marinera köttet med hälften av marinaden och stoppa in i ugnen.
  9. När köttet har fått en fin yta och marinaden har fastnat på köttet, ta ut köttet.
  10. Vänd köttet, pensla på resten av marinaden.
  11. När den andra sidan har fin yta så är köttet klart.
  12. Servera tillsammans med en sallad och en stor shaker så är måltiden komplett.

Tips: Man kan koka upp vatten i en vattenkokare och sedan hälla i det i kastrullen samt slå på plattan på hög värme om man har bråttom. Jag brukar sätta den på låg värme och sedan träna under tiden.

Förbättring

Tillsätt ingefära i marinaden, smaken blir godare samt att marinaden blir lite tjockare och fastnar lättare på köttet. Tyvärr hade jag slut på ingefära när jag tillagade detta recept.

Trevlig tryckkokning – kommentera gärna receptet!

/Fredrik

Föregående

Frijoles Colombianos

Nästa

Lins- och tomatsås

4 Kommentarer

  1. Andreas J.

    Vad menas med ”Låt den koka upp på låg värme”?

  2. Hej. Jag justerar receptet. Fullt ös ska det vara när man tryckkokar, förutom när mjölk är involverat.

    /Fredrik

  3. Alexandra

    Lägger du en tallrik i tryckkokaren medan den kokar? Kan inte den gå sönder? Antar att det är för att trycka ner ingredienserna eller?

  4. Samuel gör det för att hålla köttet helt täckt av vätska. Det går lika bra, eller egentligen bättre med en perforerad insats. Fungerar utan också. Huvudsaken är att det finns vätska så att köttet täcks. Har aldrig märkt någon skillnad om det flyter upp lite eller inte.

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén