Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Sjömansbiff

Sjömansbiff, ett recept för din tryckkokare på klassisk husmanskost från Jenny Lundberg.

Ingredienser (4 port)

  • 400 g – 600 g benfritt nötkött (innanlår eller ytterlår)
  • 3 medelstora gula lökar (ca 150 g)
  • 2 msk smör
  • 8-10 potatisar
  • 2 dl sky
  • 1,5 tsk vitpeppar

Tillredning

  1. Skala potatis och lök.
  2. Skär köttet och potatisen i 1 cm tjocka skivor och löken i tunnare skivor.
  3. Bryn köttet och löken.
  4. Vispa ur stekpannan med hett vatten till sky.
  5. Varva kött, lök och potatis i tryckkokaren – krydda på varje lager med salt och nymalen peppar.
  6. Häll på skyn och koka under tryck i 15-20 minuter.

Om ingredienserna

Gul lök innehåller antioxidanten quercetin, potatis innehåller folsyra, kalium, magnesium samt fibrer.

Potatis har i samband med diskussioner kring glykemiskt index, GI, fått ett dåligt rykte. När potatis svalnar omvandlas en del av kolhydraterna till resistent stärkelse med mycket lågt glykemiskt index (runt 30). Det bör även tas hänsyn till den glykemiska belastningen, GL (glycemic load) vilket innebär att även om kolhydraterna är snabba behövs det ätas stora mängder för att komma upp i samma mängd kolhydrater som exempelvis i bröd eller pasta. Avslutningvis innehåller potatis och rotfrukter mycket fibrer, vitaminer och mineraler vilket gör dem till närinsriktig kost.

Tack till Jenny för ytterligare ett recept på svensk husmanskost.

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Slottstek

Nästa

Gulasch

10 Kommentarer

  1. Jonas

    Du kan ju inte göra sjömansbiff utan öl! Byt genast ut vätskan mot öl, ju mörkare desto bättre.

    Porter åt folket 🙂

  2. Du har helt klart en poäng. Ska testa till nästa sjömansbiffs-kok. Är 2dl med porter lagom?

    Tack för din kommentar!

    Mvh
    /Fredrik

  3. Jonas

    Två dl kan nog vara bra att börja med. Jag är lite osäker på hur smakerna ”beter” sig i tryckkokare. I vanlig gryta så öser jag på med en liter Guinness. Till en början smakar det bara beskt och otrevligt, men efter en timme har ölen förvandlats till något mjukt och runt men ändå kraftfullt och mycket mustigt.

    Risken med tryckkokare är förstås att kantigheten och smaken av varm öl finns kvar efter den korta tillagningstiden. Du får vara försökskanin 🙂

  4. Henry

    Väldigt gott. Jag prövade med 33 cl mörkt öl. Det var faktiskt lite dåligt med vätska. Man kan gott hälla på 50 cl tycker jag.

  5. Tack för att du testkört med mörkt öl Henry. Det har inte blivit någon sjömansbiff för min del på ett tag, men har faktiskt en flaska porter hemma för ändamålet. Har du något recept som du gillar och vill dela med dig av tages det tacksamt emot! Tryckkokning.se kan erbjuda ära och berömmelse i utbyte.

    Mvh
    /Fredrik

  6. Henry

    Tyvärr, jag har just skaffat min tryckkokare. Har mest använt den till att koka bönor, grönsaker o.d. Kan dock ge tips om en riktigt enkel och god sås. Den kräver bara tre ingredier + salt och vatten. En av ingredienserna är lite udda och kallas Tahini. Den består till 100 % av malda sesamfrön, och kan hittas i arabiska butiker.

    Blanda Tahini, citronsaft eller -syra, vitlök eller vitlökspulver, salt. Det ska vara lite mindre citronsaft än Tahini. Dessa båda reagerar och blir tjockt. Späd därför med vatten till önskad konsistens.

    Sesam innehåller flera viktiga mineraler, växtsteroler (antinäring som tillfälligt minskar kolesterolupptag) och sesamin (som sägs bevara muskler och bränna fett vid bantning).

    Mvh.

  7. Det låter som en hummus utan kikärter. Ska helt klart testa någon dag, tack för tipset!

  8. Hej. Vilken bra idé med en site om tryckkokning. Har en gammal modell som funkar än. Jag skulle kunna använda den mycket mer än jag gör, nu får jag ju lite inspiration till det. Tack. Länken är till min odlingsblogg. Odlar mycket grönsaker.
    Idag blir det sjömansbiff 🙂

  9. bosse jonsson

    lägg även i 200gr strimlat sidfläsk,är kanongott

  10. Tack för tipset!

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén