Slottstek, ett recept för din tryckkokare på klassisk husmanskost från Jenny Lundberg.
Ingredienser (6 port)
- 1 kg innanlår (nöt, älg eller ren)
- 2 msk smör
- 2-3 tsk salt
- 8 kryddpepparkorn
- 8 vitpepparkorn
- 1 msk sirap
- 1 msk matättika
- 4 ansjovisfiléer
- 1 gul lök
- 2 lagerblad
- 1,5 dl vatten
Ingredienser till såsen
- sky
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl grädde
Tillredning av steken
- Bryn steken väl och lägg den på gallret i tryckkokaren.
- Vispa ur stekpannan med vattnet och häll skyn i tryckkokaren.
- Tillsätt kryddorna och tryckkoka steken.
Tillagning av såsen
- Sila skyn
- Red av den med mjölet utrört i grädden.
- Smaksätt såsen.
- Servera med potatis och inlagd gurka.
Om ingredienserna
Gul lök innehåller antioxidanten quercetin
Stort tack till Jenny för receptet!
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Tartar
Och hur länge skall detta koka ?
Micke H
Det undrar jag med….tiden alltså! 🙂
Fredrik
Har förgäves försökt nå upphovskvinnan. Brukar inte helsteka köttbitar i tryckkokaren, i koktiderna till Flex Seal nämns 25-30 minuter för en kalvstek på 1250 gram, när normal koktid hade varit 90 minuter. Kanske kan fungera som en riktlinje? Har också testat att tryckkoka julskinka och den kan lätt bli lite torr, det är viktigt att den får svalna i sin egen lag, då blir det viktigt att avbryta tryckkokningen lite för tidigt så att den blir klar när den ligger i spadet.
Du kanske kan pröva dig fram och ta en för laget för att sedan ge oss facit?
Mvh
/Fredrik