Med en tryckkokare kan köttgryta bli snabblagad vardagsmat. Detta recept håller nere tillredningstiden genom att köpa färdiga grytbitar, givetvis kan kött köpas på bit och skäras i lagom stora bitar.

Snabblagad köttgryta i tryckkokare
Receptet innehåller mycket morötter då min familj verkligen gillar kokta morötter, är man inte lika förtjust i dem kan de utelämnas alternativt tar man halva mängden. I vanliga fall brukar jag tillsätta morätterna när det är tio minuter kvar, men detta är en vardagsgryta som skall sköta sig självt, därför skärs morätterna i större bitar för att inte kokas sönder helt. Löken kokar sönder och gör att det inte är nödvändingt att reda grytan. Rekommenderar att ni köper hem Worcestershire Sauce då den är en utmärkt smaksättare, lite som en engelsk variant av thailändsk fisksås, detta recept fungerar dock utan denna sås.
Ingredienser
- 1 kg grytbitar
- 4 gula lökar (cirka 400 gram)
- Smör till stekning
- 1 kg morötter, gärna tjockare för att klara tryckkokningen bättre.
- 2 msk soja
- ett par skvättar Worcestershire Sauce (fungerar utan)
- 1 köttbuljong, helst hemlagad.
- 1 dl grädde
- Vatten
- eventuellt Maizena till redning
- Salt
- Svartpeppar
- 2-3 lagerblad

Tillredning av snabblagad köttgryta
Tillredning
- Skala och hacka löken
- Bryn lök och grytbitar i smör. Stek i omgångar, överfyll inte stekpannan.
- Lägg ner kött och lök i tryckkokaren.
- Koka ur stekpannan med vatten för att få med alla smaker.
- Lägg ner övriga ingredienser utom morötter.
- Häll i vatten så att det nästan täcker köttet (cirka 5 dl).
- Låt det koka upp under omrörning medans morötterna skalas och skärs i 2-3 centimeter långa slantar.
- När innehållet stormkokar, rör om ordentligt och lägg morötterna på toppen.
- Stäng locket och koka på högsta tryck i 30 minuter (Högrev kan behöva 35 minuter).
- Smaka av med salt och peppar.
- Önskas en krämigare konsistens kan grytan redas med maizena eller arrowrot.
- Servera med ris eller potatis.
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Elizabeth Alback
God basgryta som nog kan varieras efter tycke, smak och det som finns hemma. Förutom den obligatoriska löken kan man nog ta vilka hårda rotfrukter som helst. (Jag tog kålrötter och rotselleri ihop med morötter och palsternacka.) Tog matlagningsgrädde för att hålla nere fettet men slängde i en dl portvin samt några enbär och timjan som smaksättare. Min man som har dålig aptit pga sjukdom tog två gånger. Uppmuntrar till nykok!
Hade nog velat ha köttet en aning lite mjällare så jag lägger nog på en 5-10 min på koktiden till nästa gång.
Fredrik
Hej!
Håller med, givetvis kan den piffas till lite extra. Portvin har jag inte testat men sherry är en riktigt god smaksättare, en annan är svartvinbärssaft. En av mina favoritgrytor är köttgryta med sherry. Kanske har du ett recept på någon favoritgryta som du vill dela med dig av?
Mvh
/Fredrik
Elizabeth Alback
Har inte hållit på så länge att jag kommit på något eget än. Men eventuellt ska jag försöka återskapa en soppa på stora vita bönor, purjo och kött (antagligen någon form av fläsk) som en amerikansk room-mate i New York brukade koka titt som tätt. Vi får se. 🙂
Fredrik
Hej!
Låter som det kan bli gott, jag gillar både bönor och kött. Ser fram emot att höra hur det går med tryckkokandet!
Mvh
/Fredrik
Lena
Tack för receptet, det blev bra! Första gången med lånad tryckkokare?