Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Test av Crock Pot Express

Har de senaste veckorna provkört en Crock Pot Express. Kan medge att jag initialt oftast är skeptisk till apparater som ”löser allt”. Originalet Crock Pot är dessutom sedan tidigare något jag inte testat, givetvis för att man inte kan tryckkoka i den och jag har fortfarande inte förstått charmen med att slösa energi, släppa ut doftämnen samt att vänta på att saker ska bli klara!

 

Crock Pot Express med tillbehör

Crock Pot Express med tillbehör

Denna apparat har varit smidig att använda, det finns färdiga program för flera saker, även fast jag inte riktigt håller med om tiderna som är förprogrammerade. Har kört den i manuellt läge.

Crock Pot Express

Crock Pot Express

Vattentestet

Det blev för krångligt att ta isär den efter 20 respektive 40 minuter så vi körde en timme rakt av. Den tappade endast 19gram vätska på 60 minuter, ett fenomenalt bra resultat! Den ligger i samma täthetsklass som betydligt dyrare tryckkkokare exempelvis WMF Perfect Plus 8,5 liter och Fissler Vitavit Premium.

Fördelar

+ Allt i ett, den kan enkelt tas med till platser utan ordentligt kök eftersom plattan är integrerad.

+ Kontrollerad uppvärmning. Inget skvätt och kladd i locket, hittills. ”Fire and forget”

+ När tryckkokningen är klar övergår den i varmhållningsläge.

+ Ytterhölje som visserligen blir varmt, men inte lika varmt som en tryckkokare. Bra! Att den är välisolerad gör att den förmodligen är rätt sparsam med energi, det gör dock också så att det tar ett tag för trycket att komma ner.

Nackdelar

 • Tiderna stämmer inte riktigt, exempelvis Jasminris som jag alltid tryckkokar fem minuter och låter sedan svalna fem minuter till innan jag släpper ut ångan/trycket.
Crock Pot Express i kartong

Crock Pot Express i kartong

Crock Pot Express - välpaketerad

Crock Pot Express – välpaketerad

Risgrynsgröt

Har inte hunnit testa detta ännu, men det lackar mot jul och både vänner samt kollegor trånar efter tryckkokad Risgrynsgröt. Vad vore juletider utan det? 😉

Provlagade recept med Crock Pot Express (hittills)

Daniels chili

Pulled boar av vildsvin

Daniels Chili i Crock Pot Express

Daniels Chili i Crock Pot Express

Sammanfattning

Denna modell överraskade mig rätt ordentligt då jag hade en förutfattad inställning till att den inte skulle vara något vidare bra. Kan erkänna när jag har fel, detta är en trevlig apparat som kommer att få följa med mig ut på fältet när det ska tryckkokas i okända kök. Det hade varit strålande att ha två, där en kanske är lite mindre för tillbehör som ris eller potatis.

Ser den som ett riktigt bra komplement och jag kommer inte skrota mina 14 andra tryckkokare. Som första tryckkokare skulle jag säga att den fungerar också, det är väldigt praktiskt att slippa hålla koll på att trycket/värmen är rätt. Det är också lite charmen/spänningen med att tryckkoka, man vet inte när köket blir sprutlackerat med brunsås. 😉

 

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

 

Föregående

Pulled boar – vildsvin

4 Kommentarer

 1. Per

  Hur är teflonbeläggningen på crock pot express? Har sett flera dåliga recensioner om det på Amazon. Kanske något som förbättrats?

  Vart köpte du din crockpot express?

 2. Hejsan! Har använt den ~5 gånger, vilket inte skapat några problem med teflonbeläggningen så jag kan tyvärr inte svara på det. Samtidigt klassar jag det som normalt användande att tryckkoka i den vilket gör att det är två års reklamationsrätt.

  Fick en skickad till mig för att testa den. Har sett att KitchenTime har ett rimligt pris på den, lagt en annons längst ned i testet.

 3. Hur lång tid tar det från kokningens avslut tills locket kan öppnas ?

 4. Utan att fippla på tryckventilen skulle jag söga cirka fem minuter.

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén