Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Test av Fissler Vitavit Premium

Gå direkt till sammanfattningen.

Bakgrund

Då var det dags för ett nytt test. Denna tryckkokare tillhör den exklusivare klassen, vilket hörs på namnet och syns på prislappen. Denna modell har en funktion för att enkelt reglera vilket tryck man vill ha, en funktion många modeller av tryckkokare saknar. Är det en funktion som underlättar och är Vitavit Premium värd pengarna är två frågor som detta test kommer ge svar på. Storlek som testas är modellen som rymmer 6 liter.

Kartong Fissler Vitavit Premium 6 liter

Kartong Fissler Vitavit Premium 6 liter

Fissler Vitavit Premium 6 liter

Fissler Vitavit Premium 6 liter

Manual

En manual med 14 språk där svenska är ett av dem. Manualen anger flertalet koktider och beskriver väl hur tryckkokaren skall användas. Efter att ha läst manualen hittade jag en nyhet, ett ångkokningsläge utan tryckkokning. Denna tryckkokare kan nu ersätta en vanlig kastrull också.

Det enda negativa är att manualen inte rymmer några recept, men det är oftast så. Koktiderna gör att man vet tillagningstiden för olika saker, ingredienserna kan sedan hittas exempelvis på Tryckkokning.se.

Specifikationer

 • Arbetstryck
  • 1:a ringen, cirka 110 grader Celsius (45k PA arbetstryck).
  • 2:a ringen, cirka 116 grader Celsius (75 kPa arbetstryck).
 • Minsta vätskemängd 250ml för modellen på 6 liter.
 • Maximal påfyllnadsmängd. Manualen anger 2/3, vilket för denna modell på 6 liter innebär 4 liter.
 • Vikt 3121 gram.
 • Diameter 22 centimeter

Kvalitetskänsla

Redan när denna tryckkokare plockades ur kartongen var det uppenbart varför denna kostar mer än flera andra modeller. Gediget hantverk kombinerat med smarta lösningar. En stor och tydlig tryckindikator där man ställer in önskat tryck. Överflödigt tryck släpps ut vilket innebär att plattan används för grovjustering, riktigt smart lösning. Handtaget är försett med en vingmutter för att kunna demonteras utan skruvmejsel som på den enklare modellen Fissler Vitaquick. Vissa modeller av tryckkokare är enklare att plocka isär, tror dock att dessa inte är lika täta och tappar mer vätska i ett vattentest. Locket är enkelt att sätta på samtidigt som man känner att passformen är perfekt. Ett klick bekräftar att locket är låst och på plats. Som en extra detalj visar en indikator att det är låst.

Vattentest

Vattenförluster efter:

 • 20 minuter =  9 gram
 • 40 minuter =  < 15 gram
 • 60 minuter =  < 15 gram

Kommentar: Mycket bra värden, har gjort testet två gånger då jag förvånades av resultatet. En slutsats är att Fissler gör riktigt täta tryckkokare.

Kallt vatten till högsta tryck

Tryckkokaren fylls med 1000g vatten, cirka en liter, med en temperatur på 16 grader Celsius.

9 minuter och 15 sekunder till högsta tryck. Fissler Vitavit Premium är lite snabbare än den en enklare modellen Fissler Vitaquick. Dock tar det längre tid för ventilen att stängas när tryckkokaren börjar få upp trycket, det leder uppenbarligen inte till någon vätskeförlust att tala om.

Garanti

Fissler ger tre års garanti med undantag för förslitningsdelar (som tyvärr troligen är de som behöver bytas ut). Det finns en 10-årig efterköpsgaranti vilket innebär att det finns reservdelar att tillgå minst 10 år efter inköp av tryckkokaren.

Sammanfattning

Efter att ha testat två modeller av Fissler är det bara att konstatera att detta är riktigt bra tryckkokare. Det var en omställning att börja använda denna modell beroende på att den behåller värmen så bra och att den knappt tappar ånga under tillagning. Det har gjort att jag behövt justera ner vätskemängder, exempelvis vid tillagning av risgrynsgröt. Det enda negativa som finns att säga om Fissler Vitavit Premium är att just risgrynsgröt var svårare att få till. Mjölk kan skumma en del och i denna modell bubblade det upp skum ur handtaget fram tills att arbetstrycket uppnåtts, vilket gjorde att rengöringen tog extra tid.

En riktigt smart lösning är att tryckventilen har en inställning för ångkokning som innebär att inget tryck byggs upp. Används den medföljande perforerade insatsen kan livsmedel ångkokas i 100 grader. Detta gör att denna tryckkokare kan användas för vanlig kokning, och därmed kan ersätta en vanlig kastrull med en viktig skillnad: Fissler Vitavit Premium är tjockare och locket sluter tätare än på en vanlig kastrull vilket gör att mindre energi krävs för att hålla innehållet kokande. Miljövänligt!

Lagar du mycket mat och vill börja tryckkoka och kan tänka dig att investera 2703kr (enligt Prisjakt.nu 2010-05-02) är detta tryckkokaren du skall köpa. Det är den bästa tryckkokaren som hittills testats!

Egna erfarenheter av Fissler Vitavit Premium? Kommentera gärna!

Läs mer om att köpa tryckkokare eller köp direkt hos KitchenLab.

/Fredrik

Föregående

Jordärtskockssoppa

Nästa

Barnmat – saltfri buljong

6 Kommentarer

 1. Mats

  Köp gärna till fisslers tidur för tryckkokare.
  Perfekt då den känner av att trycket är uppe innan den börjar tidtagningen.

 2. Hej Mats,

  Är det något man sätter fast på tryckkokaren eller är det ett separat tidur?

  Mvh
  /Fredrik

 3. Jag köpte en kokare på Ikea för några år sedan för c:a 600 kr om jag minns rätt. När jag nu tittar på denna är den exakt likadan, samma form på packning, ventiler handtag, och graderingar. Kan det vara Fissler Vitavit Premium som Ikea köpt in med eget namn ? Ångkorgen saknades i Ikea kokaren.

 4. Jenny Östlund

  Videon ovan har lagt av… kanske borttagen av ägaren.

 5. Stort tack för din återkoppling. Har tagit bort den videon. Beklagar dröjsmålet. 🙂

 6. Har testat IKEAs tryckkokare och den har inte alls samma arbetstryck som en Fissler och IKEAs bygge är av avsevärt lägre kvalité. Den ska också ha blivit återkallad.

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén