Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Test av IKEA Dillkött 6 liter

Äntligen är det dags att testa IKEAs egna tryckkokare som går under namnet Dillkött. Flera läsare har hört av sig och undrat om och när denna tryckkokare står på tur för test. Faktum är jag försökt etablera en kontakt med IKEA för att ge dem förmånen att få sin modell testad av Tryckkokning.se, men inte fått svar. En kollega fick IKEAs Dillkött i julklapp och jag fick förmånen att inviga den.

IKEA Dillkött tryckkokare på 6 liter

IKEA Dillkött tryckkokare på 6 liter

Manual

Manualer på flertalet språk är inkuderade. Dock saknades instruktioner på svenska, förhoppningsvis inget generellt fel. Instruktionsboken innehåller en tabell med koktider, vilket är bra. Inspiration till denna skrivelse har inhämtats från IKEAs svartvita monteringsanvisningar som med varierande framgång används för deras möbler. Hade varit trevlig med bilder och några recept.

Kvalitetskänsla

Hade förutfattade meningar inför detta test, men faktum är att kvaliteten känns helt ok. Modellen påminner en del om Flex-Seal och ser inte helt modern ut, men denna tryckkokare fyller sin funktion. En nackdel är att denna tryckkokare endast verkar ha en trycknivå. Till fördelarna hör att den har ett attraktivt pris och IKEA skickar även med en perforerad insats.

Vattentest

Vattentestet förvånade mig. Denna tryckkokare presterade mycket bra vilket innebär att packningarna är täta och det är en fördel då man vill ha kvar vätska samt aromerna i tryckkokren. Mycket bra!

 • Vätskeförlust efter 20 minuter = 16 gram
 • Vätskeförlust efter 40 minuter = 28 gram
 • Vätskeförlust efter 60 minuter = 39 gram

Risgrynsgröt

När jag testar en tryckkokare brukar jag alltid testa att göra risgrynsgröt i den. Gröten brände inte fast det minsta, men den blev lite tunn i konsistensen. Beror troligen på att tryckkokaren presterade mycket bra i vattentestet i kombination med att jag använde ett nytt fabrikat på grötriset – Kung Markatta.

Sammanfattning

Mycket lågt prissatt tryckkokare som kan fungera som instegsmodell. Den klarade vattentestet galant, föredrar dock både WMF och Fissler framför denna, de ligger dock högre i pris (gånger 2,5).

Är emot en lösning med en ”lös” vikt som lyfts upp om trycket blir för högt då det försvårar att ”skaka om” tryckkokaren när den står på spisen. Lyckades dock med det momentet genom att trycka ner vikten och skaka samtidigt, men det gjordes inte helt utan obehag från min sida :).

Har du egna erfarenheter av IKEAs Tryckkokare Dillkött? Kommentera gärna nedan.

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Vinterkväll med Primus

Nästa

Vinn en tryckkokare!

20 Kommentarer

 1. mats

  Kört på Ikea Dillkött i ett år funkar galet bra. Gör Ungersk Gulasch på 2 kg kött, förkokar revben gör kallops eller kycklinggryta galet gott.

 2. Per

  Men den når ju knappt upp i 0.8 bar? Det gör den ju avsevärt sämre än t.ex WMF eller KR för de flesta användningarna i ett modernt kök.

 3. Undrar om det var därför risgrynen svällde dåligt? Skulle behöva testa den mer ordentligt, men IKEA blev inte framgångsrika genom att ge bort tryckkokare och verkar inte intresserade utav det. Per, vilken temperatur motsvarar 0,8 bar i en tryckkokare?

 4. Jenny

  Jag har en ”dillkött”, har aldrig provat någon annan modell, men jag är supernöjd. Är novis på tryckkokning men har lagat massor med goda grytor med min ”dillkött” och jag har bara positiva saker att säga, det är ju jättekul med tryckkokning!

 5. Hej Jenny. Vad roligt, den gav ett rätt bra intryck, men skulle vilja veta om det lägre trycket påverkar koktiden, det borde vara så. Har du märkt något av detta?

 6. Ann

  Hej – jag som sen tidigare har en Tefal 6 liter har även en Dillkött 6 liter (sommarkök) och har varit väldigt nöjd trots att den känns omodern och tung men idag ville det sig inte, den uppförde sig konstigt och var svår att låsa sen läckte ånga ut neråt spisen vilket aldrig skett så jag bröt koket av ärtsoppa bums. Jag ville höra mig för med Ikea och fick veta att Dillkött utgick ur sortimentet okt 2013 för att ersättas av Värdesätta i okt 2014 (vad hände året emellan) men varför den ersatts framgick inte.

 7. Intressant. Vore intressant att höra mer om Värdesätta.

 8. Ann

  Ikea reklammation gav mig tillgodokvitto direkt för Dillkött som inte fungerade längre som jag hade kvittot kvar för och jag nyttjade det direkt till en ny Värdesätta. Samma pris 499 kr 6 liter (399 kr 4 liter). Lättare vikt. Modernare lock (liknande Tefal Secure). Inga instatser ingick längre. Användning återstår 🙂

 9. Ann

  Lagade pulled pork i min nya Ikea Värdesätta och det fungerade lika bra som Tefal 5 Secure, kanske lite mer tidskrävande men det kan ha berott på köttet 🙂 Helt nöjd!

  Lika nöjd med Tupperware Microwave I Tryckkokare för mikrovågsugn jag hittills lagat perfekt risgrynsgröt på 5+20 minuter med och en Vegetable Barley Soup på 16 minuter som var fantastisk.

  Det tekniska med bar och vätskeförluster överlåter jag till dig 🙂

 10. Hej! Tryckkokare för mikrovågsugn? Hur ser en sådan ut?

 11. Ann

  Hej igen,

  Närmsta i fädernelandet är Tupperwares (utan insatser.)

  Globalt finns Prepology/Meyer/Cook Essentials och några andra enklare.

  https://www.youtube.com/results?q=microwave+pressure+cooker

 12. Leif

  Jag har köpt en Värdesätta men har jätteproblem med den. Brände min pulled pork för att 1 liter vatten försvann på en dryg timme. Körde sedan vattentestet (1 timme med en liter vatten högsta tryck), det blev inte mycket vatten kvar… Allt försvinner genom öppningen! Det blir imma på rutorna i köket trots att luften annars är kanontorr nu i mars! Var till IKEA i dag och bytte. När jag kom hem testade jag den nya, samma sak! Förlorade nu 681 g vatten på en timme trots att jag ett tag hade sänkt plattan för mycket. Har nu mailat IKEA och frågat om jag gjort något fel eller om det är fel på kokaren.

 13. Hej. Det var en enormt stor vätskeförlust. Har inte testat tryckkokaren Värdesätta, men det ser ut att vara en modell med tryckindikator med två lägen. Kan det vara som så att du har för hög värme? Visas tryckläge två behöver det inte pysa om den. Det finns två typer av tryckkokare, ena visar om det är tryck eller inte och behöver pysa ut ånga för att man ska veta att det är rätt tryck. Andra varianten, som typ WMF och Fissler, behöver inte pysa, det räcker att man ser att det är rätt tryckläge.

 14. Leif

  Har testat två till nu, med ännu sämre resultat. Den tredje var sämst, det tog bara 45 minuter så var en liter vatten slut! Kokade för säkerhets skull så den visade 1,5 vid inställt på läge 2. Jag tror det är packningen vid tryckregulatorn som inte alls sluter tätt och att de flesta inte märker det. Har bett IKEA att tala om för mig vad de kommer fram till. Funderar nu på en Tefal i stället, den har liknande pris.

 15. IKEA verkar hålla en lägre kvalitet på sina tryckkokare tyvärr. Rekommenderar att du satsar på en WMF Perfect Plus istället för en Tefal.

 16. Marjan

  Har märkt samma sak med Värdesätta från IKEA. Är inne på vår tredje tryckkokare. Den nuvarande bygger inte ens upp tryck. Kan verkligen inte rekommendera tryckkokare från IKEA.

 17. Instämmer helt. När det kommer till tryckkokare är kvalitet viktigt, antar att det inte är möjligt att göra en bra tryckkokare och sälja den för 500kr.

 18. Bengt Gimberg

  Aha, IKEAs tryckkokare är samma som jag köpt på Lidl, tillverkad av tyska GSW. Står i valet och kvalet att lämna igen den, då jag känner igen problematiken med ventilen och ångutsläpp. Mycket ånga pyser ut med högt ljud långt innan man når nivå två. Att kunna koka tills den tredje röda ringen kommer upp anser jag som helt omöjligt. Första koket kom den inte över nivå två, trots att reglaget var inställt på det. Öppnade ventilen och drog isär fjädern lite, så nu når jag nivå två, men med massor av ångutsläpp! Törs man dra isär fjädern mer tro?

 19. Ärligt talat tror jag det är en dålig idé att dra ut fjädern. Vet inte hur det ser ut med säkerhetsventiler på tryckkokaren? WMF kör med trippel säkerhet.

 20. G.H.

  Jag kommer från Brasilien och tryckkokare där är något som används sedan väldigt länge sen. Jag är femtio år och har minne av att min mamma redan använt det när jag var ett lite barn. Där är bönor national rätt o tryckkokare hjälper mycket då det tar tid att laga det. Min tryckkokare från mitt land är i aluminium då vi använder gas spis. Jag änvände det ganska länge så länge mis spis var med varmplattor. Med induktiospisen köpte jag ikeas o vilken besvikelse. Vatten överallt, måste torka spisen och väggen hela tiden, trycket är dåligt och det tar lång tid ändå att laga mat. Risken finns att vatten torkas inne utan att vi märker det, och jag varnar er, detta kan göra att det exploderar. Kanske kom det redan med någon defekt men jag riskerar inte köpa någon ny igen. Försöker nu att tänka på en lösning så att jag kan använda mina fantastiska brasilianska tryckkokare som just nu är i vinde. Nä, icke ikea. Giselle Hedman

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén