Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Test av OBH Nordica Quick Chef 6l

Då var det dags att testa OBH Nordicas variant av tryckkokare. Har en tid gått och sneglat på deras modeller då det verkar vara mycket funtkionalitet till ett rimligt pris. Denna ligger i samma prisklass som Fissler Vitaquick, det vill säga runt 1500-1600kr. Den testades i Råd & Rön (NR 2 2011 | Årgång 53) och fick utmärkelsen bra köp.

Kartong OBH Nordica Quick Chef 6 liter

Kartong OBH Nordica Quick Chef 6 liter

OBH Nordica skickar med en perforerad insats för ångkokning/ångtryckkokning, något som är mycket ovanligt i prisklassen 1500kr, pluspoäng för detta! Ytterligare en fördel är att den går att sätta i ångkokningsläge vilket gör att inget tryck byggs upp, bra för dig som inte har bråttom (och istället ång-tryckkokar!).

Vattentest

Vattenförluster efter:

 • 20 minuter 31 gram
 • 40 minuter 51 gram
 • 60 minuter 83 gram

Detta innebär att ska du göra en gryta som ska koka cirka 35 minuter behövs en halv deciliter extra vätska.

Sammanfattning

Har som sagt använt denna tryckkokare en längre tid och den har inte blivit min favorit, det beror egentligen på en enda sak. Den lilla ”pinnen/pluppen” som visar om tryckkokaren kommit upp i tryck eller ej visas inte om det är tryckläge ett eller två. Detta har medfört att jag flera gånger lyckats göra en seg köttgryta som behövts kokas på igen, enda sättet att vara helt säker på att den är uppe i fullt tryck är att låta det pysa ut lite ånga ur ”tryckväljaren”, vilket gör att det tappas både vätska och aromer, se videklipp från YouTube längst ner.

Fissler och WMF har en graderad tryckmätare som tydligt visar arbetstrycket. Detta gör att vi inte kan rekommendera denna tryckkokare, vilket är tråkigt då det hade kunnat vara en bra instegsmodell annars. Fixar OBH Nordica så att Quick Chef version två visar aktuellt tryck skulle recensionen blivit en helt annan, tyvärr.

OBH Nordica Quick Chef 6 liter

OBH Nordica Quick Chef 6 liter

Tar gärna emot era synpunkter och kommentarer på OBH Nordica Quick Chef 6l nedan.

/Fredrik

Föregående

Tryckkokta lammlägg

Nästa

Tunnbrödsrulle med räk

9 Kommentarer

 1. ann

  Hej fredrik, har du testat ikeas tryckkokare? den verkar intressant prismässigt, men vad tycker du om prestationen?

 2. Hej Ann,

  Har tyvärr inte testat IKEAs tryckkokare. Ska se om de vill skicka ett exemplar. Återkommer!

 3. Thomas A

  Har sneglat lite på tryckkokare,
  Hittade ohb’s ovan nämnda 6l på media markt för endast
  499kr, så nu skall det bli koka av 🙂

 4. Hej Thomas,

  Fantastiskt bra pris på den. OBH Nordicas tryckkokare är inte min favorit, men Råd och Rön gillade den och priset låter som sagt riktigt bra. Återkom gärna och berätta om du är nöjd med den och om du kommer på något bra recept. Lycka till!

 5. Brigitte hansen

  Hej Fredrik,
  Jag blev glad att tryckkokare är ”inne”!
  När det var dags att byta tryckkokare, ägde och förbrukade tre stycken hittills, köpte jag ”dillkött” och OBH mindre variant. Båda fungerar mycket bra , trots priset. Dillkött är lite gammaldags och OBH måste man pyssla om som du redan sagt.. Den absolut bästa jag ägde var en engelsk variant i aluminium, må hon vila i fred.

 6. Hej. Kul att du är nöjd med dem. Är övertygad om att de båda löser uppgiften, men jag tycker både WMF och Fissler håller en högre klass, men visserligen till det dubbla priset.

  Har du något recept du vill dela med dig av till tryckkokning.se?

 7. Alexandra G

  Hade en tryckkokare av märket Fagor när jag bodde i USA. Förvånande att den inte finns här, den är ju ändå spansk. Den var jag väldigt nöjd med. Annars verkade Kuhn Rikon väldigt populära, hade ryktet att vara högsta kvalite. Inte här?

  Här finns iallafall recept samlingar, fast med US-mått:

  http://www.fagoramerica.com/my_fagor/recipe_library/pressure_cooker
  missvickie.com

 8. Hej. Tack för en bra länk. Tyvärr verkar inte missvickie fungera längre. Känner varken till Fagor eller Kuhn Rikon tyvärr.

 9. lotta

  Jag köpte min tryckkokare för 4 år sen och det är den bästa kökshjälpen jag köpt. Tycker den fungerar utmärkt och använder den flera ggr/mån. Finns inget att klaga på.
  Jag är ett enmanshushåll och köpte den mindre som rymmer 3 liter, tror jag
  Lotta

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén