Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Test av WMF Perfect Plus 2,5 liter

Äntligen dags att testa denna lite mindre tryckkokare. Min första tryckkokare var en WMF Perfect Plus på 4,5 liter och den blev inkörsporten till Tryckkokning.se! WMF håller en hög kvalité och denna lite mindre tryckkokare har redan blivit min favorit. Perfekt när man vill tryckkoka 5dl ris, 5 potatisar, en liter soppa eller varför inte lite bönor som tillbehör?

Test av WMF Perfect Plus 2,5 liter

Test av WMF Perfect Plus 2,5 liter

Började med ett vattentest där en liter vatten användes. Tryckkokaren vägdes innan och efter 20, 40 samt 60 minuter. Resultatet:

 • Vätskeförlust efter 20 minuter = 30 gram
 • Vätskeförlust efter 40 minuter = 49 gram
 • Vätskeförlust efter 60 minuter = 69 gram

Detta är en relativt stor vätskeförlust och det hörs att en del ånga pyser ut medans trycket byggs upp. Förvånande då den större modellen på 8,5 liter endast tappar halva vätskemängden. Ska se över packningarna.

Testade i vanlig ordning att koka risgrynsgröt, min första halvsats, det vill säga ungefär fem portioner. Skönt att kunna göra en mindre laddning. Hur har jag klarat mig utan denna underbara lilla tryckkokare tidigare?

Har man ingen tryckkokare är detta fel första tryckkokare, satsa istället på en på 4,5 till 6 liter. Denna tryckkokare är dock det självklara valet när tryckkokare nummer två skall införskaffas. Denna storlek är också perfekt för användning utomhus med ett friluftskök. Har testat den med ett Primus Omnifuel med riktigt goda resultat.

WMF är den enda tillverkaren jag hittat som har en tryckkokare i denna storlek. Detta är helt klart min nya favorit-tryckkokare, köp!

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Test av WMF Perfect Plus 8,5 liter

Nästa

Förkoka revbensspjäll – griljera i ugn

7 Kommentarer

 1. Detta är verkligen min favorit-tryckkokare för stunden. Lagom storlek för ris, quinoa och såser.

 2. Stefan

  Hur mycket vätskeförlust du får tror jag beror på hur mycket värme du tillsätter till sammanlagda mängden massa, DVS kokare plus vatten, om du har samma platta borde en stor kokare halv full förlora mindre vatten än en lite halv full.

 3. Intressant synpunkt, borde helt klart testas. Det kan dock förekomma variationer i täthet på packningarna vilket också borde påverka en hel del. Har du testat din teori?

 4. Janne Niemi

  Jag kokar basmatiris i en 4,5 literskokare. Då är minsta tillåtna mängd vätska 2,5 dl (1,8 dl ris och 2,5 dl vatten). Det blir en rejäl portion ris :). Kan man göra mindre i en 2,5 liters? Vad är minsta vätskemängd?

 5. I manualen står det att det krävs minst 1/4 liter vätska för att kunna bygga upp trycket oavsett om perforerad insats behövs eller inte. När det gäller WMF verkar det vara så för alla storlekar, men det bör gå att ha mindre vätska i den lilla tryckkokaren. Ska testa i framtiden.

  Tar tacksamt emot recept och andra tips relaterade till tryckkokning!

 6. Patricia Alegria

  Jag behöver det nya gummilocket

 7. Finns att köpa löst.

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén