Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Test av WMF Perfect Plus 8,5 liter

Äntligen en stor tryckkokare! Har tidigare endast testat 6-liters modeller av olika fabrikat. Har flera gånger känt att en större modell vore praktiskt, exempelvis när man vill tryckkoka två hela kycklingar eller kanske för-tryckkoka kamben/revbensspjäll innan grillning? Det är därför riktigt trevligt att få stifta bekantskap med denna WMF Perfect Plus på 8,5 liter.

Test av WMF Perfect Plus 8,5 liter

Test av WMF Perfect Plus 8,5 liter

När jag öppnar kartongen inser jag hur stor denna tryckkokare är, man skulle nog kunna få ner en hel kalkon i den (får återkomma med detta i en senare artikel).

I vanlig ordning har denna tryckkokare genomgått ett vattentest och resultatet är fantastiskt bra, den tappade riktigt lite vätska. Detta är bra då det innebär att fler aromer och näringsämnen stannar kvar i maten.

WMF var min första bekantskap med tryckkokare och jag måste erkänna att dessa håller en mycket god kvalité, tung och rejäl. Här har det har inte snålats på stålet vilket ger den bra egenskaper när det gäller hållbarhet, men framför allt att den behåller värmen bra vilket spar energi. Trots dess storlek behöver inte mycket värme tillföras när den väl kommit upp i högsta tryck. Det enda som saknas är ett ånkokningsläge som finns på ett fåtal andra fabrikat.

WMF skickar med enperforerad insats vilket är trevligt, den gör att man kan ångtryckkoka och på så vis inte laka ur näringsämnen och smaker i kokvätskan – perfekt vid kokning av potatis!

Test av WMF Perfect Plus 8,5 liter, innehåll i kartongen

Test av WMF Perfect Plus 8,5 liter, innehåll i kartongen

Manualen är skriven på mängder med språk och ger en bra bild av hur tryckkokaren används och olika sätt att släppa ut trycket på. Det saknas dock recept och koktider för olika råvaror, vilket hade varit bra för att enklare komma igång.

Resultat från vattentestet (förlust av vatten mätt i gram efter angiven tid)

 • 19 gram efter 20 minuter
 • 24 gram efter 40 minuter
 • 30 gram efter 60 minuter

Detta innebär att två matskedar vatten försvinner ur tryckkokaren på en timme vid högsta tryck, ett riktigt bra värde.

Efter att stoppat ned lite grönsaker och två hela kycklingar finns det ändå plats kvar, vilket gör att denna är perfekt för större familjer eller tillställningar. Den kommer att få följa med till jobbet någon dag så att jag kan bjuda mina kollegor på lite risgrynsgröt, tror jag nöjer mig med en dubbel sats, trots att jag inte tvivlar på att den skulle rymma en trippel.

WMF Perfect Plus 8,5, tryckkokning av två hela kycklingar

WMF Perfect Plus 8,5, tryckkokning av två hela kycklingar

Har du behov av en stor tryckkokare rekommenderas denna modell. En vanligare instegsmodell är varianten på 4,5 liter som har ett attraktivare pris och är lagom för många tillfällen. Personligen anser jag att man bör ha flera storlekar!

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Leverans av Primus Omnifuel

Nästa

Test av WMF Perfect Plus 2,5 liter

13 Kommentarer

 1. Magnus

  Hej, vet du höjden på den, så man vet om man får in den i kastrulllådan.

 2. Hej Magnus!

  Försökte hitta måttet på nätet utan resultat. Efter att ha tagit fram måttbandet är måtten strax under 24 centimeter utan locket på och 30 centimeter med locket påsatt. Flera tillverkare rekommenderar dock inte att den förvaras ihopmonterad då det troligen är mindre bra för packningen. Jag brukar förvara locket lagt upp-och-ner på tryckkokaren.

  Lycka till med tryckkokandet och återkom gärna med egna erfarenheter och recept!

 3. Snobben & Co

  Det blev en Tefal Secure 5 på 6 liter och jag är mäkta nöjd som nybörjare 🙂

 4. Vad roligt. Nu när det gått ett tag, fortfarande nöjd? Kanske har du något tips eller favorit-recept att dela med dig av!?

 5. Åsa

  Hur stor tryckkokare behöver man till en familj på 4 personer?
  Med vänlig hälsning,
  Åsa

 6. 4,5 liter räcker, men eftersom det är praktiskt att göra storkok är rekommendationen 6 liter.

  Mvh
  /Fredrik

 7. Sana

  Hej Fredrik!
  Hur tyst är denna tryckkokare?
  Jag har en gammal modell som väsnas mycket vilket gör att jag undviker använda den.

  Tacksam försvar
  Mvh Sana

 8. Hej! Den arbetar helt i tystnad, den gnäller lite när trycket håller på att lösa ut säkerhetsventilerna, men vid normal anledning är den tyst och tät. WMF är helt klart min favorit, den är enkel att ta isär också. Min sambo bojkottar svårdiskade modeller. 🙂

 9. Sana Elhadi

  Hej igen och tack för svar!
  Har precis fått min WMF perfect plus 8.5l och var super glad tills jag upptäckte att handtaget inte sitter så som på en vanlig gryta. Alltså den gick att vicka på lite vilket gjorde mig osäker på om det var fel på den eller om det ska vara så.

  Mvh Sana Elhadi

 10. Hej,

  Menar du den delen av handtateg som sitter fast i underdelen av tryckkokaren? Det finns en skruv du kan skruva åt där.

  /Fredrik

 11. Kenth

  Tryckkokare är mkt bra att koka buljon i. Märgben tar bara ca 1,5 tim och då har man ingen lukt i köket men enfantastisk köttbuljong.

  /Kenth

 12. Mikael Weiss

  Vilken typ av ånginsats rekommenderar du? Den med höga kanter eller den lägre med stativ? Vad använder du mest?

  Tack för en fin sida!

 13. Mina ånginsatser är de som ibland ingår. De har en kant på cirka fem centimeter och är perforerade i botten. När jag ång-tryckkokar potatis skulle jag gärna ha em instans med högre kanter för att lättare få upp potatisen. Samtidigt får det plats mindre i tryckkokaren då insatsen har mindre diameter än trykkokaren. Tror inte det är avgörande kring vad du väljer, kolla om du hittar ett bra erbjudande!

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén