Tryckkokning.se har som ambition att testa de olika modeller av tryckkokare som förekommer på marknaden. Testet genomförs i flera steg och omfattar följande punkter:
- Manual. Ett subjektivt omdöme svarar på frågan om manualen är bra och om den är skriven på svenska. Andra kriterier för en bra manual är om koktider finns redovisade och i sådana fall hur utförligt. Den bör också beskriva hur eventuella tillbehör används samt hur tryckkokaren skall rengöras.
- Specifikationer som arbetstryck, minsta vätskemängd, maximal vätskemängd, vikt, diameter.
- Kvalitetskänsla. Vilka förväntningar och känslor skapar tryckkokaren. Känns den gedigen? Säkerhetsspärren, utstrålar den kvalité eller är det plastigt?
- Vattentest. Tryckkokning av en liter vatten på högsta tryck i 20, 40 respektive 60 minuter med efterföljande mätning av hur mycket vatten som är kvar i tryckkokaren. Vattentestet omnämns bland annat av Lorna Sass. Att veta om och i sådana fall hur mycket ånga som sipprar ut ur tryckkokaren är viktigt att veta för att få rätt mängd vätska i det som tillreds. Om ens tryckkokare släpper ut vätska kan det behöva kompenseras genom att tillsätta ytterligare vätska. Det märks tydligt vid kokning av risgrynsgröt, och apropå det:
- Kallt vatten till högsta tryck. Lite som noll till hundra för en bil. Skiljer detta värde sig mellan olika tryckkokare? Läs testerna nedan och se! (Som referensspis används en Electrolux EKC7120)
- För att få en riktig känsla för en specifik modell behöver den användas, därför kommer också ett kriterium vara att återge hur den har varit under cirka en veckas tid. Under denna punkt/rubrik kan även andra experter komma till tals och givetvis är en viktig del av betyget vad som sägs i kommentarerna. Kommentera och kom med synpunkter om modellen som testats!
Testade modeller sorteras in nedan i bokstavsordning:
OBH Nordica Quick Chef 6 liter
/Fredrik
Kerstin Söderlund
Hej! Intressant att läsa om tryckkokning på din sida. Har du testat en fransk tryckkokare som heter Crealys? Den finns bl a hos Bagaren och Kocken. Jag kikar på en 8 liters.
Hälsningar Kerstin
Kerstin Söderlund
— och en grej till? när är en botten egentligen tjock? den jag tittar på är 4,5 mm tjock.
Kerstin
Fredrik
Hej Kerstin,
Har tyvärr ingen erfarenhet av tryckkokaren från Crealys. Det ser ut att vara en enklare modell i liknande prisklass som IKEA och OBH Nordica. Det jag gillar med modellerna i det högre prissegmentet är att de har en indikator som visar trycket i tryckkokaren, utan att det pyser ut ånga.
Svårt att uttala sig kring en bild, men den ser ut att släppa ut ånga när rätt tryck uppnåtts. Min erfaranhet är störst av WMF Perfect Plus samt Fissler och det är mina favoriter.
8 liter är ganska stort, jag använder oftast 4,5 eller 6,5 liter.
Tryckkokning.se har en Facebook-grupp, lägg gärna upp din fråga där och kolla om någon har praktisk erfarenhet av Crealys.
Om du bestämmer dig för att slå till på Crealys:en får du mycket gärna återkoppla kring vad du tycker om den!
Mvh
/Fredrik
Fredrik
Jag skulle säga att 4,5mm är bra. Finns vissa modeller, främst äldre som bara har ett par mm tjock botten.
/Fredrik
Pelle
tjena. har du insikt i modellen Instant Pot (USA)? tankar?
Fredrik
Hej Pelle,
Det ser ut ungefär som en modell jag testar i skrivande stund Croc Pot Express. Har hittills goda erfarenheter, håll ögonen öppna för kommande recension av den!
Mvh
/Fredrik
Zlatko Schneberger
Hej, jag har ett Steinbach bra kvalitet med 8mm tjock botten och 6l.. skulle vara roligt om det finns nån test på den,. Tack
Fredrik
Hejsan! Steinbach är, en för Tryckkokning.se, okänd modell. Vart har du införskaffat den?