Tryckkokning.se har som ambition att testa de olika modeller av tryckkokare som förekommer på marknaden. Testet genomförs i flera steg och omfattar följande punkter:

  1. Manual. Ett subjektivt omdöme svarar på frågan om manualen är bra och om den är skriven på svenska. Andra kriterier för en bra manual är om koktider finns redovisade och i sådana fall hur utförligt. Den bör också beskriva hur eventuella tillbehör används samt hur tryckkokaren skall rengöras.
  2. Specifikationer som arbetstryck, minsta vätskemängd, maximal vätskemängd, vikt, diameter.
  3. Kvalitetskänsla. Vilka förväntningar och känslor skapar tryckkokaren. Känns den gedigen? Säkerhetsspärren, utstrålar den kvalité eller är det plastigt?
  4. Vattentest. Tryckkokning av en liter vatten på högsta tryck i 20, 40 respektive 60 minuter med efterföljande mätning av hur mycket vatten som är kvar i tryckkokaren. Vattentestet omnämns bland annat av Lorna Sass. Att veta om och i sådana fall hur mycket ånga som sipprar ut ur tryckkokaren är viktigt att veta för att få rätt mängd vätska i det som tillreds. Om ens tryckkokare släpper ut vätska kan det behöva kompenseras genom att tillsätta ytterligare vätska. Det märks tydligt vid kokning av risgrynsgröt, och apropå det:
  5. Kallt vatten till högsta tryck. Lite som noll till hundra för en bil. Skiljer detta värde sig mellan olika tryckkokare? Läs testerna nedan och se! (Som referensspis används en Electrolux EKC7120)
  6. För att få en riktig känsla för en specifik modell behöver den användas, därför kommer också ett kriterium vara att återge hur den har varit under cirka en veckas tid. Under denna punkt/rubrik kan även andra experter komma till tals och givetvis är en viktig del av betyget vad som sägs i kommentarerna. Kommentera och kom med synpunkter om modellen som testats!

Testade modeller sorteras in nedan i bokstavsordning:

IKEA Dillkött 6 liter

Fissler Vitaquick

Fissler Vitavit Premium

OBH Nordica Quick Chef 6 liter 

WMF Perfect Plus 2,5 liter

WMF Perfect Plus 8,5 liter

/Fredrik