Svampsäsongen börjar lida mot sitt slut. Trattkantarellerna i detta recept kommer dock från affären, de ger en mycket god smak till denna gryta.

Trattkantarellgryta i tryckkokare
Ingredienser
- 1 kg kött, i receptet används oxstek av fransyska, högrev eller grytbitar fungerar också.
- 3 deciliter grädde.
- 3 deciliter vatten.
- 3 små gula lökar.
- 400 gram trattkantareller.
- 2 msk buljong.
- 5 morötter (cirka 500 gram).
- Smör till stekning.
Tillredning
- Rensa trattkantarellerna.
- Stek kantarellerna utan smör så att de tappar en del av sin vätska, lägg över dem i tryckkokaren.
- Skär köttet i lagom stora bitar, cirka två gånger två centimeter.
- Hacka löken.
- Slanta morötterna 1-2 centimtemer tjocka skivor.
- Stek kött och lök i smör. Ett tips är att steka det i omgångar istället för att överfylla stekpannan. Stek innehållet så att köttet får en fin färg.
- Lägg ner det stekta köttet samt löken i tryckkokaren.
- Tillsätt buljong, grädde och vatten.
- Koka på högsta tryck i 30 minuter, låt trycket sjunka.
- Servera som den är eller gärna med kokt potatis.
Tips
Ett tips jag själv tagit till mig av en vän är att endast stänga av plattan när tiden gått och sedan låta grytan svalna långsamt. Köttet blir ännu mörare, men kräver framförhållning. Han brukar koka grytan sent på kvällen och låta den svalna över natten.
Om ingredienserna
Gul lök är en bra källa till quercetin och morötter är rika på antioxidanter av typen karotenoider, främst betakaroten (β-karoten).
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Lämna ett svar