I samband med ett besök i Gnesta hittade jag en tryckkokare modell äldre, av märket Flex Seal. Testade den för att göra en gryta, men kom fram till att tryckkokare inte var bättre förr. Det mest intressanta var att jag hittade ett gammalt dokument med koktider:
Uppdaterat: Stort tack till Kjell som scannat in manualen, Instruktion för tryckkokaren Flex Seal.
På bilden nedan ser ni skapelsen, en tryckkokare av märket Flex Seal.
Trevlig läsning!
/Fredrik
Ingrid Krook
Du vet väl att Flex Seal gjordes av Moderna kök som inte finns längre,så man kan inte skaffa tillbehör min 48-åriga tappade den grejen som hoppar. Ibland har jag sett den på loppis utan den då är den värdelös. Nu är jag inne på min 3:dje tryckkokare använder den dagligen,
Hälsningar Ingrid Krook
Fredrik
Hej!
Tack för din kommentar. Det verkar vara vanligt att den där grejen försvinner, råkade ut för det i Spanien i somras och har sett det flera gånger på loppmarknader runt om i landet. Nyare tryckkokare har troligtvis lite fler säkerhetsventiler och är därmed säkrare.
Vad använder du för modell på tryckkokaren? Själv kör jag två stycken från WMF, en på 4,5 liter och den andra på 6,5 liter.
Mvh
/Fredrik
Niklas
Käre tryckkokningsivrare, kanske finns det rum för ett uppslag om tryckkokarnas marknadsstruktur? Vilka fabrikat är till exempel är tryckkokarnas Maserati, Mercedes och Peugeot?
Överhuvudtaget verkar tryckkokare, med kortare tillagning, bättre smak och bättre bevarat näringsvärde vara en Win-Win-Win*-situation! En sån ska vi ha!
Vad är comme il-faut, och vad är det tvärt icke?
Fortsätt att leva väl!
* – Hö-hö-hö!
Ingrid Krook
Nu använder jag en som heter Funktion 4,5 liter inköpt på Järnia för 499:- Jättebra och enkel köpt till 2 barnbarn också
Bägge mina döttrar har också tryckkokare lärt sig av Mamma. Igår tryckkokte jag rullsylta gick jättebra.
Hälsningar Ingrid
Fredrik
Hej Ingrid,
Har du något recept du vill dela med dig av här på Tryckkokning.se? Låter mycket prisvärt med 499kr för en tryckkokare på 4,5 liter.
Mvh
/Fredrik på Tryckkokning.se
Fredrik
Hej Niklas,
Bra idé! Det är på gång med recensioner och tillsammans kanske vi kan kröna vinnande tryckkokare? Tar tacksamt emot synpunkter på olika modeller, själv har jag hittills endast två stycken tryckkokare av märket WMF.
Mvh
/Fredrik på Tryckkokning.se
Ingrid R
Hej
Själv är jag uppfödd i familj med tryckkokare. Min mamma har numera en modernare variant men här hemma finns den gamla av märket Flex-Seal. Fick en till fån min svärmors gömmor. De ser båda ut som på bilden från den gamla instruktionsboken. Den ena har numera fått flytta till min dotter men då det inte går att skaffa en ny packning till den har hon önskat sig en ny i julklapp. Så lite research har jag gjort och det här verkar vara den som har störst sortiment. http://www.tretti.se/sok/tryckkokare
Kanske det blir en modernare även för mig även om jag kommit av mig med långkoken sedan barnen flyttat hemifrån…..
/Ingrid
Ursula
Hej
Jag har relativt nyligen återgått till vegetarisk basisk föda och har därför intresserat mig för tryckkokare/ tryckkokning,(rödbetor tillhör favoriterna). Har ej varit tok-aktiv endast sneglat och hittat tryckkokare för knappa 1500-kr vilket känns ganska kostsamt, nu ser jag att det finns billigare alternativ. Har letat efter kokbok med basisk föda och såg då en kokbok på Åhléns med tryckkokning dock ej basiskt varför jag aldrig registretade namnet men ska gå tillbaks vid tillfälle och förmedla detta…
vänligen välmående vegotjej
Fredrik
Hej Ursula,
Har också varit inne på basisk föda, eller åtminstone få balans på födan. Har sett ett mineralpulver på hälsokosten som ska balansera syra-basbalansen i kroppen, att jag inte köpt en förpackning beror på att blandningen innehåller natrium, en mineral som de flesta av oss äter för mycket av.
Varmt välkommen framöver med basiska vegetariska recept för tryckkokare!
Mvh
/Fredrik
Anders W.
Jag har en gammal flex-seal tryckkokare. Den ”hoppande grejen” finns kvar. Kokaren är försedd med ett handtag typ skaft och via skaftet fäster man locket, som är av fjädrande rostfritt stål. Mitt problem är att packningen mellan locket och ”kastrullen” gått av. Det funkar hjälpligt med gängtape runt brottet på packningen men jag skulle vilja få tag på en hel packning. Är det nå´n som vet var ?
Anders
Klas Liljefors
Jag har just inköpt en ny tryckkokare som har två trycknivåer: lågtryck 54-66 kPa resp. högtryck 90-110 kPa. Hur ska dessa två möjligheter tillämpas? Hur vet jag att välja rätt?
Fredrik
Hej Klas,
Det brukar vanligtvis finnas två olika trycknivåer man kan välja. Det brukar rekommenderas att använda det lägre trycket till känsliga varor som exempelvis vissa grönsaker. Själv använder jag nästan alltid det högsta trycket, men kan erkänna att det ibland blivit potatismos trots att tanken var kokt potatis. En viktig sak är att låta trycket sjunka sakta när du exempelvis kokar potatis. När jag gör soppor och grytor brukar jag spola tryckkokaren med lite kallvatten för att fortare få ned trycket.
Vad är det för fabrikat / modell på din tryckkokare?
/Fredrik
Lars Svensson
Hej!
Jag har nyligen loppisfyndat en tryckkokare av märket ”Flex-Seal”, i princip oanvänd. Tyvärr fanns ingen bruksanvsning med. Någon som kan tipsa om var man kan få tag i en? Om inte kanske någon kan beskriva hur den ska användas, t.ex. hur funkar den ”hoppande grejen” (jag antar att vi pratar om den lösa toppdelen i metall med bakelit-plupp?)?
Fann f ö en likadan som min på bild hos Tradera:
http://www.tradera.com/Tryckkokare-Flex-Seal-Moderna-kok-AB-Stockholm-auktion_105451972
mvh/ Lars
Fredrik
Hej Lars!
Har tyvärr ingen bruksanvisning, det enda som finns är dokumentet med koktider som finns ovan, som tyvärr är lite nött i kanterna. Det jag minns när jag testade den är att när trycket stiger lyfts ”den hoppande grejen” så att trycket hålls på en lagom nivå. Du får nog tyvärr testa dig fram.
Mvh
/Fredrik
Daniel
Hej
Har tryckkokning.se några tips på vad man ska tänka på när man köper tryckkokare? Storlek, tillverkare mm
//Daniel
Fredrik
Hej Daniel,
Storleken beror på hur många man är i hushållet, alternativt om man vill laga större mängder mat och sedan värma. Min första tryckkokare rymde 4,5 liter, men idag använder jag oftast en på 6 – 6,5 liter. Eftersom diametern oftast är densamma (22cm) vid en storlek på 4 – 6,5 liter tycker jag att en på 6,5 är optimalt, då räcker det till att bjuda hem gäster på en god köttgryta och en hel kyckling får plats utan problem.
Skulle jag ha en tryckkokare skulle jag alltså välja en storlek på cirka 6 liter. När det gäller märke finns det flera olika prisklasser att välja mellan. Vi håller just nu på att testa några olika modeller och när det gäller rekommendation av märke ber jag dig återkomma hit framöver, alternativt prenumerara via rss eller bli medlem i gruppen Tryckkokning på Facebook. En finess som är mycket bra, men tyvärr oftast endast återfinns på dyrare modeller, är möjligheten att kunna ställa in trycket på tryckkokaren, så att överskott pyser ut. Vissa modeller behöver man vara med och justera mer på plattan, vilket man vänjer sig vid.
Mvh
/Fredrik
HE
Till tryckkokare STAALMAN från AB Stålmanufaktur (som gick i konkurs 1985) hittade jag en gummiventil från Fissler med artikelnummer FI-21-636-00-750 som jag beställde hos http://www.prokok.se och som visserligen inte får monteras i andra fabrikat men som jag använder ändå på egen risk och det fungerar bra. Kan nog passa till gamla FLEX-SEAL också. Stora O-ringar som tål värme med ytterdiameter ca 18,5 cm, tjocklek ca 4 mm till locket (ungefär samma för båda dom gamla fabrikaten som jag har) går säkert att hitta på nätet. FLEX-SEAL har en platt packning. Tryckventilen som hoppar på FLEX-SEAL väger 80 g (på min brevvåg) och kan nog ersättas med något annat av den något tekniskt bevandrade. Tryckmätaren (manometern) på FLEX-SEAL har jag pluggat sedan den börjat pysa.
HE
Till tryckkokare STAALMAN från AB Stålmanufaktur (som gick i konkurs 1985) hittade jag en gummiventil från Fissler med artikelnummer FI-21-636-00-750 som jag beställde från http://www.prokok.se och som visserligen inte får monteras i andra fabrikat men som jag använder ändå på egen risk och det fungerar bra. Den kan nog passa i gamla FLEX-SEAL också. O-ringar som tål värme med ytterdiameter ca 18,5 cm till locket (ungefär samma för båda dom gamla fabrikaten som jag har) går säkert att hitta på nätet. FLEX-SEAL har en platt packning. Den hoppande tryckventilen till FLEX-SEAL väger 80 g (på min brevvåg) och kan nog ersättas med något annat av den något tekniskt bevandrade. Tryckmätaren (manometern) på FLEX-SEAL har jag pluggat sedan den börjat pysa.
HE
Till tryckkokare STAALMAN från AB Stålmanufaktur (som gick i konkurs 1985) hittade jag en gummiventil från Fissler med artikelnummer FI-21-636-00-750 som jag beställde från http://www.prokok.se. Den får visserligen inte monteras i andra fabrikat men jag använder den ändå på egen risk och det fungerar bra. Den kan nog passa i gamla FLEX-SEAL också. O-ringar som tål värme med ytterdiameter ca 18,5 cm till locket (ungefär samma för båda dom gamla fabrikaten som jag har) går säkert att hitta på nätet. FLEX-SEAL har en platt packning. Den hoppande tryckventilen till FLEX-SEAL väger 80 g (på min brevvåg) och kan nog ersättas med något annat av den något tekniskt bevandrade. Tryckmätaren (manometern) på FLEX-SEAL har jag pluggat igen sedan den börjat pysa.
John N
Söker också sedan en tid efter en bruksanvisning till en Flex Seal-tryckkokare inhandlad i ”Second hand”-butik. Eller kan någon förklara vad den lilla ”nålen” eller ”visaren” gör? Visar den tryck eller temperatur?
Hittade annars nyligen en samtida bok ”Tryckkokning” (1951, Lindqvists förlag), men även där hänvisar de till bruksanvisningen för den speciella tryckkokare man har.
Hans
Hej!
Tack Fredrik för att du redovisar det gamla dokumentet ”Tider för tryckkokning”.
Min dåvarande fru och jag fick en Flex-Seal tryckkokare i present 1967. Efter att äktenskapet splittrades 1989 föll den gamla tryckkokaren i glömska.
Den 26 sep 2010 har den kommit till heders igen. Tack vare tillgången till det gamla dokumentet som redovisar vätskemängd och koktid blev det en härlig fläskkarré.
Nu kommer jag att använda den gamla Flex-Sealen igen.
M.v.h.
Hans E
Fredrik
Hej Hans!
Roligt att höra att dokumentet kom till nytta. Har faktiskt själv haft en del nytta av det för att få en uppfattning om koktid för olika livsmedel.
Har du något bra recept du vill dela med dig av är du varmt välkommen!
Mvh
/Fredrik
Joachim h
Har precis kommit över en flex-seal på underliga vägar. Har bruxanvisning och dessutom en kokbok från 1951 till denna. Kokaren fungerar väl pyser lite i gummisäkerhetsventilen, men att hitta en ny är väl fåfängt. Finns intresse skulle jag kunna skanna upp bruksanvisningenloss efter jobbet en dag.
Fredrik
Hej Joachim!
Det vore grymt intressant att ta del av ett kulturarv kring tryckkokning! Har du några favoritrecept du vill dela med dig av vore det riktigt kul.
Mvh
/Fredrik
Henrik
Hittade en udda pryl vid vindsstädningen som visade sig vara en tryckkokare från Flex-Seal. Det är gammelsvärmor som har lämnat den efter sig. Efter googling så hamnade jag här. Den verkar vara komplett med ”hoppande” ventil och allt, samt instruktionshäfte tryckt 1948. Jag är novis på området, men tryckkokning verkar ju vara bra på flera sätt. Packningen i locket saknas dock. Eftersom fabrikatet verkar ha upphört så antar jag att det är svårt att skaffa ny packning. Det vore förstås kul att kunna använda en sådan gammal pryl i matlagningen, men det kanske är lite riskabelt att mixtra med en sådan gammal tryckkokare. Tacksam för råd och tips.
/Henrik
Fredrik
Hej Henrik!
Vad roligt att du hittade en tryckkokare. Det bör gå att ta reda på packningens dimensioner och ersätta den med en likadan. Fördelen med nyare modeller är att de har flertalet säkringar, din modell har troligen bara öppningen ”under tyngden”, vilket gör att om den sätts igen kan tryckkokaren explodera.
Du kanske skulle köpa en packning och testa? Faller tryckkokningen dig i smaken kan du komplettera med en nyare modell. Alltid bra att ha flera.
Hör gärna av dig sen och berätta för oss andra hur det går med tryckkokaren/tryckkokningen i din Flex Seal.
Mvh
/Fredrik
Henrik
Hej.
Tack för ditt svar Fredrik.
Explosionsrisk i köket låter lite väl spännande för min smak. Jag tror att jag får investera i en ny. Har du någon rekommendation för en nybörjare?
PS. Betingar den gamla Flex-Seal något värde? Går den att sälja?
/Henrik
Fredrik
Hej Henrik,
Rekommenderar att börja med en enklare modell, om tryckkokning blir något som faller dig i smaken kan du skaffa en mer avancerad senare. Själv har jag flera olika tryckkokare. Fissler Vitaquick är en riktigt bra tryckkokare som kostar cirka 1500kr. OBH Nordica har också ett alternativ i samma prisklass. Vet att också Lidl och Netta har enklare modeller.
När det gäller din äldre modell brukar de säljas riktigt billigt på loppmarknader, vilket gör att jag inte tror att du får så mycket för den tyvärr.
/Fredrik
Tommie
Skall den lilla metalldelen på säkerhetsventilen vara lös?
Det pyser från säkerhetsventilen enbart, svårt att få ventildelen att hoppa?
Kan man få tag i ny säkerhetsplopp till Flex-Seal eller något ersättningavärt?
Vänligen: Tommie.
Fredrik
Hej!
Den skall vara lös och hålls på plats av sin egen tyngd. Det verkar vara svårt att få tag på delar och det kanske är enklast att införskaffa en ny tryckkokare? All heder åt Flex-Seal, men nya modeller har säkerhetsventiler och är tätare.
Fredrik II
Det var Modernum som numer säljer biltillbehör som startade med tryckkokare efter kriget. Modernums grundare åkte till USA på stipendiat, upptäckte tryckkokaren, kom hem sa upp sig och startade med import av tryckkokare. Samme man drev företaget till mitten av åttiotalet.
Fredrik
Hallå Fredrik!
Intressant med lite historik kring en gammal klassisk tryckkokare. Ni råkar inte ha lite reservdelar liggandes på lagret till Flex Seal? En del hör av sig kring detta.
God fortsättning!
Caroline
På EBay kan man köpa reservdelar packning etc. Jag behöver tryckmätaren till min flex-seal men ska prova utan om den funkar..
Vilka grader brukar ni ha på plattan från 1-6 ?
Fredrik
Hej Caroline,
Länken fungerade inte längre så jag redigerade bort den.
Tror tryckmätaren är nödvändig för din Flex Seal.
Under uppkokning kör jag högsta värmen på plattan. När det är fullt tryck sänker jag till fyran. När man tryckkokar en längre tid som en timme kan man behöva sänka ytterligare. Värmejusteringen skiljer sig alltid mellan olika spisar, har testat glaskeramik, gas, induktion, en gammal hederlig med järnplattor samt även en vedeldad kamin!
/Fredrik
Kjell Engdahl
Hej igen Fredrik!
Har varit i köptagen vad gäller sämre begagnade tryckkokare. Men det finns viss bot för läckande lock. Har varit på Biltema och handlat värmehärdigt silikon mod röd, som klarar temperaturer upp till 300 grader. Med denna materia och lämpligt aplicerad skyddatape kan man ganska lätt göra sin egen ”topplockspackning”. Men först måste man ta bort den gamla packningen helt och rengöra noga under lockkanten. Du må gladeligt förmedla rådet till vår gemensamma vänkrets.
Mvh
Kjell Engdahl
Mockfjärd
Fredrik
Hej! Låter komplicerat, men kanske en god idé för den händige. Det finns inte risk att den släpper ifrån sig kemikalier ej avsedde för förtäring?
Mvh
/Fredrik
Kjell Engdahl
Hallå igen! Apropos silikonmaterialet från Biltema kan jag meddela att det inte håller vad det lovar! Det flyter ut i kanterna och tenderar att släppa från underlaget. Ett annat tips som kanske är bättre: Kontakta Kuntze i Sthlm. som lär tillverka packningar på beställning som håller för temperaturer på omkr 120 grader.
Sorry about that!
Kjell i Mockfjärd
Dagny Andersson
Då mina tryckkokare av gamalt datum flex-seal en medskaft och en större inte funkar för säkerhetsventiler
har blivit för gamla frågar jag härmed om det är möjligt
att jag på detta sätt kan få hjälp att få dessa använbara
båda är rostfria
Fredrik
Hej Kjell! Tack för uppdateringen, det uppskattas. Fint att du gick i täten och testade och besparade oss andra tryckkokare det. 🙂
/Fredrik
Fredrik
Hej. Tips från Kjell, finns under : Kontakta Kuntze i Sthlm. som lär tillverka packningar på beställning som håller för temperaturer på omkr 120 grader.
Tomas Gillström
Hej på er,
Har en 8 liters tryckkokare Flex-Seal från före detta AB Moderna Kök i perfekt skick. Tyvärr har vikten man sätter på utloppsröret i locket försvunnit. Är det någon god skäl som vet var jag kan få fatt i en sådan?
Bästa hälsningar/ Tomas
Fredrik
Hej Tomas,
Vet tyvärr inte om det finns reservdelar att få tag på till Flex Seal. Det finns en del fabrikat som använder liknande vikt, kanske går med en annan. Vore dock bra att veta vad vikten ska väga för att det ska bli korrekt tryck.
Mvh
/Fredrik
Tomas Gillström
Hej Fredrik,
Tack för ditt svar. Vet tyvärr inget närmare angående hur mycket vikten skall väga. Får kanske kolla med någon välsorterad järnhandlare som har husgeråd. Kan dock se att det blir problematiskt. Synd på min fina och välvårdade tryckkokare 😉
Bästa hälsningar/ Tomas
Fredrik
Hej Tomas,
Det är lite synd, samtidigt har det hänt en del inom tryckkokning de senaste 50 åren. 🙂 Fler säkerhetsventiler, mindre läckage av ånga samt högre tryck = kortare koktid.
Mvh
/Fredrik
Kjell Engdahl
Hej igen Fredrik och alla Flex-Seal användare med ihoptorkade och läckande lockpackningar! Nu är lösningen här! Följ bara mina instruktioner nedan.
Beställ en meter silikonsnöre med en diameter på 5 mm från Kuntzes i Hägersten, http://www.kuntze.se. Kostar omkr 100:-kr. Detta mtrl tål ett par hundra grader!
Kratsa loss den gamla, otäta packningen och gör rent i området där den suttit.
Tvåla så in ena änden på silikonsnöret och pressa den på plats med något lämpligt avrundat föremål tex änden på en tesked.
Maka så in hela den nödvändiga längden under hela kanten tills båda de mötande ändarna just ska mötas. På med mera tvållösning vid behov.
Nu återstår det litet knepiga. Överskottsdelen måste helst kapas så att inget avstånd mellan finns mellan de mötande ändarna. Blir det en glipa, så måste man ha litet silikonlim till hands för en mindre tätning just där.
Rätt utfört så blir packningen störttät och din tryckkokare i skick som ny! Något fästlim/ silikon behövs inte! Lycka till – Mvh Kjell E.
Fredrik
Tack för ett bra tips och ett sätt att renovera en gamma Flex Seal. Görs på egen risk! 🙂
Mvh
/Fredrik
KUDIN MIDHAT
hej Fredrik .Jag käpte gammal gryta Flex Seal men inte tätnig gummi.Vet tu vor jag kan köpa tack
Fredrik
Hej Kudin,
Vet tyvärr inte vart du kan köpa en sådan packning. Ett tips är att lägga upp den på vår Facebook-sida och se om någon annan kan assistera!
Hansen
vi har just nu kommit hem med en flex seal, inköpt på loppis för 250,00 kr; detta är vår 5 tryckkokare. De första två minns jag inte fabrikat:
1. Köpt i London superbra, högtryck, tyvärr i aluminium, botten blev skadad och så blev det resa till återbruket
2. Köpt i Bologna, superbra, högtryck, även den i aluminium och vandrade
till återbruket
3. Ikeas ”dillkött” är lättskött, men enkel, vi ville ha något vassare
4. OBH Nordica ,visade sig vara en lättskött kastrull, absolut ingen tryckkokare.
5. Flex seal som jag äger sedan 4 timmar får visa vad den kan, är nyfiken, helt spontant är storleken välanpassat till vår lilla hushåll. Den ser helt ny och oanvänt ut.
För övrig har vi i investerat i en crock pot (slow cooking) som är bra för grytor, men värdelös att koka gul ärtsoppa i !