Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Tryckkokare

Min första bekantskap med tryckkokare var på hemkunskapen, därefter har denna mycket användbara tingest fallit i glömska för min del. Efter att ha sett kortare delar av serien ”Du är vad du äter”, återaktualiserades ämnet för min del. Eftersom jag äter mycket bönor och ärtor är tidsvinsten väsentlig, att det dessutom sägs att näringen bevaras bättre i en tryckkokare är ytterligare en fördel. Den största fördelen, smaken, är också påtaglig. Att på kort tid kunna koka ihop en köttgryta med enormt mört och saftigt kött måste upplevas.

Rent tekniskt är tryckkokaren en kastrull i lite extra tjock metall som har en gummipackning samt diverse ventiler. Eftersom behållaren under kokningen är tät skapas ett tryck. Detta gör att temperaturen är mycket högre än vid kokning i vanlig kastrull. Det verkar variera mellan olika tryckkokare, min har en temperatur på 119 grader celsius vid högsta tryck. Ökar man på värmen mer kommer överflödigt tryck släppas ut via tryckkokarens säkerhetsventil. Har faktiskt glömt tryckkokaren på plattan en gång, trycket steg så pass att en säkerhetsventil löste ut. Trodde min tryckkokare hade gjort sitt, men på min modell var det en liten stålkula i ventilen som kunde tryckas tillbaka så var den redo för nästa kok.

Mer om tryckkokare, dock rätt kortfattat: Wikipedia om tryckkokare.
Kanske kan du komplettera artikeln?

Tryckkokaren uppfanns tydligen 1679 och inte av min hemkunskapslärare.

/Fredrik

2 Kommentarer

  1. Hej finns det någonsom har packning till flex seal locket.?

  2. Hejsan! Jag har tyvärr inte lyckats hitta sådana packningar. Ett tips är att kolla Tryckkning.se på FaceBook, och ställa frågan där.

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén