För några veckor sedan åkte jag till Härjarö, ett naturområde utanför Enköping. Hittade en lägerplats där det fanns en vedeldad kamin och bestämde mig för att tryckkoka på den, vilken effekt!

Tryckläge 2, fullt tryck. Bra effekt i kaminen!

Tryckläge 2, fullt tryck. Bra effekt i kaminen!

Gjorde en enkel köttgryta med högrev, lök, buljong, grädde, morötter, potatis och en skvätt av min nya favorit-soya från Renée Voltaire, eller Tamari som den heter. Tamari är inte lika salt som vanlig kinesisk soya och lite blekare i färgen, men den ger en mycket god smak.

Kokade allt i två steg, först fick högreven, ja egentligen allt utom morötter och potatis koka i 25 minuter, sen släppte jag försiktig ut trycket och lade i potatis och morötter och körde på fullt tryck i knappt tio minuter till. Det var en enorm effekt i kaminen, den sopar banan med min nya induktionshäll, lite som att jämföra en vedeldad bastu med ett elaggregat.

Efter en stund fick jag linda in handtaget i vindskyddsfolien till omnifuelköket för jag trodde att det skulle brinna upp!

Köttgrytan blev riktigt god, men av någon anledning blev högreven lite väl kokt. Funderar på att dedikera en tryckkokare för att köras över öppen eld, kan tänka mig att det skulle gå riktigt fort att få upp trycket och mer stämningsfullt ställe för matlagning än en öppen eld för man leta efter! Brukar du tryckkoka ute eller på annorlunda sätt som på en kamin eller öppen eld? Kommentera gärna.

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik