Lammlägg är ett exempel på rätt som lämpar sig ypperligt för tryckkokning då koktiden i vanlig kastrull är över en timme. I tryckkokaren blir de så möra så att köttet lossnar från benen på knappt 35 minuter! Detta recept är enkelt och kräver få ingredienser, testa gärna att piffa till det ytterligare med färska örter och kanske en skvätt vin.

Tryckkokta lammlägg

Tryckkokta lammlägg

Benen innehåller mycket smak och ta gärna vara på buljongen då den blir fantastiskt god!

Ingredienser (Två portioner)

  • Fyra lammlägg (cirka ett kg).
  • Två gula lökar
  • 2-3 tärningar köttbuljong
  • Rotfrukter, exempelvis potatis, palsternacka och morot.
  • Vitlök efter smak (1-2 klyftor)
  • Ett par nypor salt
  • Vitpeppar
  • Smör till stekning

Tillredning

  1. Fräs lammläggen i smöret. Använd hög värme så att de snabbt får en fin stekyta.
  2. Lägg ner dem, lök, buljong, salt och peppar i tryckkokaren.
  3. Häll i vatten så att det precis täcker.
  4. Koka på högsta tryck i 30 minuter.
  5. Fräs rotfrukterna för att bättre framhäva smakerna.
  6. Ta ner trycket och lägg därefter i rotfrukterna.
  7. Koka på högsta tryck i ytterligare 5-6 minuter.
  8. Låt trycket sjunka undan.
  9. Servera!

Tryckkokning i två steg?

Vill man servera lammläggen med annat än rofrukter kan man lägga med en morot och en palsternacka från start som smaksättning till buljongen, de kommer då att vara helt sönderkokta och gett massor med smaker till köttet och buljongen. I detta recept serveras rotfrukterna till lammläggen och då vill man att rotfrukterna skall vara hela.

Om lammlägg

Det var mina första lammlägg och köttet blev fruktansvärt mört och fint i tryckkokaren, nästa gång ska jag spetsa till kryddningen med örter och vin. Buljongen smakar som en riktigt god köttsoppa och fungerar fint att ha till lammläggen som i serveringsförslaget. Något som också troligen skulle vara fantastiskt gott är att förtryckkoka dem för att sedan grilla dem. Perfekt till påsk!

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik