Besökte nyligen Båltsnäs Gård utanför Katrineholm, väl värd ett besök. Trevlig gårdsbutik som sålde bland annat vildsvin och hemmakokt barbequesås. Hittade fina tunna revben av vildsvin, kallas ibland också kamben eller spare ribs. Handlade med mig ett drygt kilo och tryckkokade det!
Min son älskade dessa revben. Konsistensen är lite ”hårdare” än gris och köttet är mörkare. En sak är säker, vilt innehåller bättre fetter än spannmålsmatade djur och kommer du över ett vildsvin kan det med fördel tryckkokas!
Ingredienser
- 2kg tunna revben av vildsvin
- två gula lökar, skalade och halverade
- 1 morot
- 2 vitlöksklyftor
- Ett par teskedar salt
- 10 hela svartpepparkorn
- En ordentligt rågad matsked bbq-sås
- Vatten så att det precis täcker köttet
Det går att ersätta eller komplettera grönsakerna ovan med ett par tre buljongtärningar. Används buljong, minska saltmängden.
Tillredning
- Lägg ned alla ingredienserna i tryckkokaren
- Koka på högsta tryck i 25-30 minuter, alltså cirka fem minuter längre än för vanlig gris.
- Låt gärna tryckkokaren svalna i kallt vatten.
- Gnid in revbenen med glace, bbq-sås eller om du vill hålla nere på socker kör med rubbing. Rekommenderad rubbing
- Grilla tills köttet fått fin färg.
- Servera!
Barbequesås / glace
Gör gärna en egen, har inte receptet på denna bbq-sås från Båltsnäs Gård, men den innehåller: Tomatpuré, olja, sirap, vitlökspulver, lökpulver, farinsocker, smoke liquid, vinäger, salt och peppar. I framtiden ska jag testa att tryckkoka egen bbq-sås!
Ett tidigare recpet på ingefära-glace jag verkligen rekommenderar.
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Tommy
Hej Fredrik!
Kan man använda en del av vätskan som blir över när man kokat till att göra en god sås tror du?? Väldigt bra sida måste jag få säga och ett grymt gott recept.
Fredrik
Hej Tommy,
Tack för din återkoppling, revben är verkligen ett av mina favoritrecept.
Jag brukar spara fonden när jag gör hel kyckling, blir säkert en mycket god buljong, men då kanske man ska hålla igen en del på sötman i vätskan man tryckkokar revbenen. Ser fram emot att få höra kring om du får till en bra sås eller buljong!
Mvh
/Fredrik