Har nyligen kommit hem från en vinterkväll med Primus och Johan Skullman. Primus bjuder ibland in till en kväll där nya produkter visas upp och man lagar mat ihop och har trevligt. Givetvis hade jag med mig en egen tryckkokare!

Förvärmning av Primus Gravity EF

Förvärmning av Primus Gravity EF

På menyn stod fisk och skaldjurssoppa och aftonen inleddes av Johan Skullman, en överlevnadsexpert med en bakgrund av 30 år inom Försvarsmakten. Soppan tillagades med en WMF Perfect Plus på 2,5 liter på ett Primus Gravity EF Multifuelkök. Har sedan tidigare tryckkokat en del på ett Omnifuelkök som har lite högre effekt.

En fisksoppa är inget som kanske måste tryckkokas, men gillar starkt principen att tillaga mat utomhus. En skivad gul lök och en slantad motor frästes i lite olja, därefter på med vatten och två fiskbuljongtärningar. Det var bra effekt i multifuelköket och det började snabbt lukta bränd plast då lågorna slickade sidorna av tryckkokaren. Löste det genom att vika in vindskyddet av tjock metallfolie för att skydda plasten. Detta problem har jag inte haft med Omnifuelköket som har smalare låga. Trycket steg snabbt och vi tryckkokade morötterna en minut innan jag sänkte trycket genom att sätta ned tryckkokaren i snön.

Öppna locket och i med tärnade frysta fiskbitar och sedan koka upp allt igen. Låt det småputtra en stund, sedan stängde vi ventilen och fick snabbt upp trycket, nöjde oss då med läge ett (106grader) för att skona fisken. Stängde av köket och lät det stå ett par minuter. Upp med locket och i med två burkar skalade räkor och röra runt. På med salt och vitpeppar och sedan avnjöts soppan. All mat smakar alltid så bra utomhus!

Ska se till att komma ut snart och laga något med tidskrävande som en kalops eller så. En tryckkokare är tung, men spar både tid och bränsle och ska jag inte vandra långt kommer jag ha med mig en.

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik